{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
vaziyet planı
Mimar: Architektur Strobl ZT GmbH

Evin ilginç bir geçmişi var. İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalandıktan sonra, komşuların net çatı çizgilerine uymayan, daha alçak ve asimetrik yeni bir çatı ile yeniden inşa edildi. 2008 yılında eski evin yenilenme ihtiyacı, baba-oğula, bir öğrenci araştırma ödevini projeye dönüştürme konusunda ilham verdi.

Soldaki ve sağdaki duvarlara uyacak şekilde yeni bir simetrik çatı planlandı, bu da tüm cephe boyunca uzunlamasına bir cam ekleyerek, aşağıdaki dairelerde tavanı yükseltme imkanı verdi.

Mevcut bir evin üzerinde inşaat yapmak özellikle strüktür ve çekirdek açısından pek çok kısıtlama getirir. Havalandırma bacalarının yukarı çıkması ve ek yapının, mevcut taşıyıcı duvarların üzerinde durması gerekir. İş sahası şehrin ortasında olduğundan, verimli ve en kısa sürede monte edilebilecek prefabrik elemanların kullanılması şarttı. Strobl bu projede de çapraz lamine ahşap kullanmaya karar verdi. Ekolojik malzemeden üretilen bu levhalar, fabrikada uygun boyutlarda kesilir ve yerinde monte edilir. Çapraz lamine ahşabın (CLT) hafif bir malzeme olması da tarihi dokuya sahip yapılardaki çatı genişletme projeleri için önemli bir diğer unsurdur.

Graz'da VELUX çatı pencereli daireMimar: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotoğraflar: Patricia Weisskirchner

Martin Strobl Jr.

Strobl Architektur

VELUX, ofisimizin uzun soluklu bir iş ortağı. Ürünlerin harika olduğuna şüphe yok ama beni asıl mutlu eden şey, gün ışığı planlamasıyla ilgili tereddütlerim olduğunda bunları konuşabileceğim bir iş ortağı olması. Projede öne çıkan pek çok noktayı, VELUX gün ışığı analizi sayesinde ekledik.

Mimar: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotoğraflar: Patricia Weisskirchner

Çatı pencerelerinin, evin uzunluğunun %50'sinden daha uzun olamayacağı koruma alanlarında bol ışık alan odalar inşa etmek kolay değildir. Neyse ki, tasarım sürecinin en başlarında doğru bir gün ışığı dağılımı tasarlandı. Martin Strobl jr. süreci şöyle anlatıyor: "VELUX'ten bir yetkili, başka bir proje hakkında konuşmak için ofisi ziyaret etmişti. Schillerstrasse'nin ilk planları masaya yatırılmıştı, onları da tartıştık. VELUX Daylight Visualizer aracı ile oluşturulan üç boyutlu bir modelde, hem köşelerin hem de tavanın yetersiz şekilde aydınlatıldığı ortaya çıktı."

Görsel

Mimar: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotoğraflar: Patricia Weisskirchner

Geniş ve aydınlık çatı katı dairesine yeni ve evin kendine özel merdiveniyle çıkılıyor. Tarihi şehirdeki çatı şekliyle ilgili yönetmelik nedeniyle sadece mutfağın düşey bir duvar ve balkonla bağlantısı var. Diğer tüm odalar yukarıdan aydınlatılıyor ve havalandırılıyor.

Ortak kullanım alanları mevcut baca ve boruların etrafına yerleştirildi ve bu da ortaya ilginç bir oda tipolojisi çıkardı. Yatak odaları ise klasik yapıda ve oranları aşağıdaki dairelerdeki odaların oranlarına benziyor. Orta kısımda, çatı penceresinden giren ışıkla koridoru aydınlatan, bol ışıklı bir banyo yer alıyor. Koridor ve karşılıklı iki duvara yayılan mutfak, borularla iki bölüme ayrılan ve akla klasik oda oranlarını getiren açık bir salona ve yemek alanına bağlanıyor.

Yarı saydam cilalı ladin kontrplak kaplamalar içeriden görülebiliyor ve zarif desenleriyle duvar dekorasyonu işlevi görüyor.

Bu projede kullanılan VELUX Ürünleri
VELUX çatı penceresi GGL
Ürün detayları
VELUX INTEGRA® çatı penceresi GGL
Ürün detayları

Proje detayları

Proje: Çatı katı tadilatı 
Konum: Graz, Avusturya 
Mimar: Architektur STROBL ZT GmbH
Yıl: 2015
Fotoğraflar: Patrizia Weisskirchner/Oliver Wolf